29/4/03

Marroc - ascensió al Toubkal (4.167 m)


R. i jo ens vam conèixer en el viatge a la Patagonia i ara passem juntes aquests dies de Setmana Santa al Marroc. Estem fent un trekking pels pobles berebers de l'Alt Atles marroquí i acabarem amb l'ascensió al Jebel Toubkal, el cim més alt del nord d'Àfrica.

Són 22 km, amb dos dies i una nit al refugi. El punt de partida és el poble de Imlil, situat al final de la carretera d'Asni. Les cases de fang amb les finestres emmarcades de blanc s'enfilen per la vertical de la muntanya. Ens allotgem en una d'aquestes cases que fa funció d'alberg. Els nens surten de per tot arreu encuriosits per la nostra presència. Les dones renten la roba. Les mules passsegen al seu aire. Hi ha diversos cafès i alguns establiments d'artesania local. Aquí la vida és prou dura però ben feliç.

Primer dia: Imlil - refugi Nelter (3.106 m). Són 10 km de pujada continuada i 1.467 metres de desnivell. El camí té una bona traça que només cal anar seguint sense complicacions. Però, s'ha de compartir amb les nombroses mules que van fins al refugi i tornen. Pel camí hi ha un quiosc que ven refrescos i records.

Segon dia: refugi Nelter - Jebel Toubkal (4.167 m). La ruta comença als peus del refugi després d'haver creuat el riu. Trobem trams nevats abans de situar-nos a la part més alta on només hi ha roca. Sobre els 4.000 metres, seguim l'aresta per la banda que dóna a la Vall de Tifni i que ens condueix directament al cim.

Aquest ha estat el primer 4.000 per a totes dues. I haver-lo fet ens anima a seguir el camí de la muntanya i de l'amistat. Aquí hi ha la foto de cim amb el guia Ibrahim.