6/10/07

Marroc - Alt Atles / M'Goun (4.068 m).


Massís del M'Goun. L'Alt Atles o Atles Gran és la principal cadena muntanyosa del Marroc. Al llarg de 800 km, des de l'Atlàntic fins a Argèlia, se succeeixen més de 500 pics de 3.000 metres i alguns de més de 4.000. El M'Goun es troba a la part central i és el 5è pic més alt del país. Fem un recorregut circular de 6 dies amb tenda.


- Dia 1: trasllat en vehicle fins a Tabant (6 h), petita població berber, a 1.875 metres d'alçada.

- Dia 2: caminem per les valls dels rius Bougmmaz i Arus. Paisatge de cultius i algun bosc. 2.240 m.
- Dia 3: altiplà de Tarkeddit (2.900 m). Som a l'alta muntanya marroquí. Arribem a un coll (3.300 m) i baixem fins a l'esplanada del refugi.
- Dia 4: cim del M'Goun. Es posa a nevar i el guia marroquí no sembla interessat en continuar l'ascensió. Nosaltres, intentem no parar i creuem els dits per tal que el temps no empitjori més. Com per art de màgia, en la nostra última possibilitat, el cel s'obra. Podem continuar, però amb una bona capa de neu que fa l'ascensió encara més bonica. En primer lloc, assolim el cim secundari del M'Goun i, seguint la cresta, s'arriba al cim principal, de 4.068 metres.


El descens és realment espectacular, amb final d'etapa a la vall del riu Ulilimt, un paratge amb molt de verd. Parem les tendes i la haima. I, una vegada descansats, compartim te i galetes i comentem la jornada entre tots.
- Dia 5: seguim els engorjats que forma el riu per entremig de formacions rocoses erosionades. Descendim fins a 2.200 m.

- Dia 6: tanquem el recorregut, però hem de tornar a guanyar alçada, un coll a 2.900 metres, des d'on podrem contemplar les últimes vistes del massís del M'Goun i de l'Alt Atles, abans de baixar cap a Tabant, punt d'inici i final del recorregut. 


Visitar el Marroc és sempre molt agradable. Tot i haver-hi estat en altres ocasions, la plaça Jemaa El Fna em sorprèn cada vegada i m'agrada tant com el primer dia. Torna a ser un gust sopar enmig del fum i a la llum d'un fanalet, i perdre's pels carrerons del basar i descobrir tot el que amaguen els seus racons.

30/9/07

Roc Blanc (2.542) - L'Arieja

La sorpresa d'aquesta sortida ha estat la neu. Cap de nosaltres es pensava trepitjar-ne tanta i durant tanta estona. Des del Coll de Laurentis hi ha una imatge impressionant de la cara sud de la Dent d'Orlú, la més bonica, una paret de gairebé mil metres amb vies llargues per escalar.



Centre Excursionista de Sant Quirze.